Vijenac 714 - 716

Druga stranica

Ljeto kulture na Jadranu donosi niz poslastica



Ništa ne može zaustaviti umjetnike

Piše Petra Miočić Mandić

Nakon lanjskog stanja prisilne hibernacije, neizvjesnosti, svakodnevne, ponekad trenutne prilagodbe novonastalom stanju te postojanja u trenutku trajnog kreativnog izazova, čini se da kulturna događanja na otvorenom ovog ljeta doživljavaju pravu renesansu. Mjesta, gradovi i općine svjesno i voljno ulaze u najljepše natjecanje, ono u organizaciji kvalitativno i kvantitativno najboljih kulturnih programa, a rezultati tih nastojanja predstavljeni su već i u kulturnoj predsezoni, događanjima koja danas već žive kao drage slike u sjećanjima sudionika i posjetitelja.

Kao najvažniji trenutak uvoda u ljeto kulture u Šibeniku je 19. lipnja otvoren, a 3. srpnja zatvoren Međunarodni dječji festival, kojim je po 61. put postavljen naglasak na dječje filmsko, dramsko, glazbeno i likovno stvaralaštvo, a održane su i brojne radionice usmjerene poticanju dječje kreativnosti. Sličan je program organiziran i u Rijeci; 24. lipnja otvoreno peto izdanje festivala Tobogan posebno je i po svojoj lokaciji, prvi je put održano ispred Dječje kuće, sastavnice najvažnijeg dijela nasljeđa EPK-projekta Rijeka 2020.


Otvaranje 72. Dubrovačkih ljetnih igara 10. srpnja / izvor Press DLJI

Dan nakon njegova završetka, 8. srpnja, u Opatiji je nastupom Tamare Obrovac i Transhistria Originala otvoren Liburnia Jazz Festival, na kojem je do 10. srpnja uslijedilo 18 koncerata. Kako je predsezona bila rezervirana za glazbu, u Dubrovniku je održan Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera, a 21. je lipnja, na Svjetski dan glazbe, otvoreno 60. izdanje Hvarskih ljetnih priredbi na kojima će u spoju tradicijskog i suvremenog biti predstavljeni dosezi glazbenog, plesnog i dramskog izričaja. Na repertoaru će se naći koncerti Tereze Kesovija, gitarskog trija Elegio i saksofonskog Papandopulo kvarteta, klape Muža, a među kazališnim gostovanjima koja se imaju održati do 6. rujna posebno se ističe ono dubrovačkog Kazališta Marina Držića s predstavom Tramvaj zvan čežnja.

Festivali Istre i Kvarnera

Glazbenih događanja ne nedostaje ni u Istri i na sjevernom Jadranu; prije no što postane dom međunarodnoga filmskog festivala, pulska će Arena ugostiti treće izdanje festivala Summer Classics. Od 8. srpnja i izvedbe Tosce u režiji intendanta riječkog HNK-a Marina Blaževića, s njemačkom sopranisticom i počasnom članicom riječke Opere Maidom Handeling u naslovnoj ulozi, u produkciji riječke kazališne kuće održat će se još tri koncertna spektakla, a veliko se finale ima dogoditi 26. srpnja, kada je na rasporedu Opera Gala.

Također u Istri, u Grožnjanu, otvoren je Jazz is back! BP, a ovogodišnji program festivala što ga je 1999. utemeljio Boško Petrović (čije inicijale i danas nosi u imenu) donosi 14 koncerata eminentnih jazz-glazbenika i sastava iz Hrvatske i svijeta, među kojima se ističu Zdenka Kovačiček, Kapowitz jazz kvartet i Josipa Lisac, a uz koncerte održat će se i brojne radionice i sedmodnevni Croatia Drum Camp.

Malo će mjesto do rujna biti i središtem razmjene glazbenih ideja i brušenja talenata jer Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži od 19. lipnja, kao i kroz proteklih pola stoljeća, pretvara Grožnjan u sjecište znanja – ugledni glazbeni umjetnici svoje vještine prenose na mlađe naraštaje, što potiče njihovo intelektualno i umjetničko obogaćivanje. U Istri se, u Balama, do 17. rujna prvi put održava kazališni festival malih formi Bembo fest, na kojem će gosti iz Hrvatske i susjednih zemalja uprizoriti provokativne predstave kako bi Bale uvrstili u listu mjesta promicanja kulturnog i kreativnog dijaloga.

Ipak, središnji dio istarske kulturne ponude 21. je ljeto Kazališta Ulysses, čiji bogat program od 15. srpnja do 29. kolovoza na Velikom i Malom Brijunu donosi premijeru predstave po Ionescovu Nosorogu u režiji Lenke Udovički, plesno-kazališnu monodramu Staše Zurovca Lulu, autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić Zemlja vukova te predstave Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigaj Bakice, a stalni gost Zijah A. Sokolović izvest će dvije svoje monodrame.

Rijeka, prva postaja jadranskog kulturnog proputovanja, također nudi mnoštvo zanimljivih događanja. Kao najvažniji izložbeni komadić nasljeđa Europske prijestolnice kulture ističe se izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza, koja u novom prostoru Muzeja grada Rijeke donosi rane radove jednog od najvećih umjetnika svih vremena. Drugi riječki muzej, MMSU, izložbom Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji odao je počast i jednom od najplodnijih suvremenih hrvatskih umjetnika, Ivanu Kožariću, a važno je spomenuti i da će 27. srpnja biti otvorena izložba 90e: Ožiljci, priča o suočavanju s vlastitim i društvenim ožiljcima kroz umjetnost.

27. Zadarsko kulturno ljeto

Od 28. lipnja bogat se program odvija i u Zadru 27. izdanjem Zadarskoga kulturnog ljeta otvorenim plesnom predstavom Bolero Marcela Ravela, a njome je obilježena i 30. godišnjica rada Zadarskoga plesnog ansambla. Do 2. kolovoza publika će uživati u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar, premijeri predstave Slučaj Mersault prema Camusovu Strancu u režiji Vinka Radovčića te još osam predstava i tri koncerta u sklopu Jazz & Blues Festivala, koji ove godine, kao posebnu glazbenu poslasticu, dovodi Tia Aguasa i Omara Soa, jednog od najpoznatijih pijanista današnjice.

Bogat je i ovogodišnji program Splitskog ljeta, otvoren 14. srpnja izvedbom Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, ujedno prvom festivalskom premijerom, nakon koje će uslijediti još tri: Teške ljubavi 27. srpnja, plesna predstava Gordana neće doći 8. kolovoza i Correr o fado 13. kolovoza. Brojna kulturno-umjetnička događanja, predstave, predstavljanja knjiga i izložbe, osim u gradu, smjestit će se i u okolici pa će tako u Svetom Filipu i Jakovu posljednjeg dana festivala biti izvedena drama Francuzica Ilije Zovka, premijera je najavljena za 23. srpnja.

Kako je program posvećen 500. obljetnici Judite, kao uvertira u Ljeto bit će održana i predstava u koprodukciji studenata splitske Umjetničke akademije i članova Gradskog kazališta lutaka, a iz Drame splitskog HNK-a posebno su ponosni na suradnje ostvarene s ostalim hrvatskim kazališnim kućama – njihove će najuspješnije predstave također biti izvedene unutar programa.

Sedamdeset programa na DLJI

Kao posljednje, a najvažnije, ovogodišnje 72. izdanje Dubrovačkih ljetnih igara otvoreno je 10. srpnja podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik ispred crkve sv. Vlaha uz zvukove Himne slobodi u režiji Hrvoja Korbara. Tijekom 47 dana, do 25. kolovoza, bit će izvedeno gotovo 70 dramskih, plesnih, folklornih i drugih programa na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija. Organiziranje zahtjevnoga projekta u vrijeme pandemije i krize treba pozdraviti, na to je ukazala i ministrica Nina Obuljen Koržinek, izrazivši nadu da će svojom prisutnošću organizacijske napore pozdraviti i poduprijeti i publika, a kako je intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski kazala, vlastite predstave u ambijentu ono su što Igre čini Igrama. Stoga će se održati dvije premijere: Van sebe Nataše Rajković i Ivana Penovića te predstava Glava lava prema romanu Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić.

Prva predstava ujedno je dio EU-projekta Port of dreams u sklopu kojeg će biti izvedena i predstava Proslava Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora po tekstu Ivora Martinića i režiji Jana Krmelja te predstava Pod istim krovom u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Ujvideki Szinhaz, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada. Reprizno će biti izvedene tri predstave: Mara i Kata, Grižula i Hamlet, a predstavu Jugo pripremit će Studentski teatar Lero. U glazbenom će dijelu nastupiti Lovro Marušić, Julija Ležnjeva s ansamblom La Voca Strumentala, Eva Šuljić s komornim sastavom DSO-a i kvartetom Felix Klieser, Andrej Bielow, Lawrence Brownlee s Vesnom Podrug Kossjanenko, Petrit Çeku, a održat će se i program Dubrovnik na glazbenoj hridi.

Sve ovo dokaz je, naposljetku, da ništa ne može zaustaviti umjetnike.

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak